Foods

12/01/2017

カリンのエキスジャム

そろそろカリンの実が成る頃になった。JAでカリンが安価に売られていたので、カリンのエキスジャム(果肉を使わない)を作ることにした。
レシピは、ブログ『~野の花のように~「花梨のジャム 目がさめるようなルビー色』を参考にさせて貰った。


1)用意するもの
 ①カリンの実    1kg(JAで購入したが、3個で丁度1kgだった)
 ②グラニュー糖   500g
 ③水       1200ml

2)作り方
①カリンの実を4つに割る

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②鍋に切ったカリンを種ごと入れ、1200mlの水を加えて、実が柔らかくなるまで煮込む
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③弱火にして、ぐつぐつと煮込む・・・
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④実が柔らかくなったら、鍋から実と種を取り出して、網などで濾す
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⑤濾した煮汁にグラニュー糖500gr入れて煮込んでゆく
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⑥ぐつぐつと弱火で煮込んで・・・ 
Img_20171201_110435 Img_20171201_113920煮込んでゆくと、
色は段々濃いルビー色に変わってゆく







完成  鍋の中の量は未だ多いので、使う分だけ取り分けてみた。
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11/18/2014

はじめてのベーク・ド・チーズケーキ作り

はじめてベーク・ド・チーズケーキ作りに挑戦した。うまく出来て、美味しかったので、また今日、同じレシピでやってみた。メモとして記載しておく。
レシピは、2つのクックパッドを参考にさせて貰った。
* http://cookpad.com/recipe/2356854   ヨーグルトを使うところを参考にさせて戴いた。
* http://cookpad.com/recipe/262796    土台部分を参考にさせて戴いた。

《材料》
 本体用
   クリームチーズ   200g(1箱を全部使用)
   プレーンヨーグルト 80gぐらい
   卵          2個
   薄力粉       大さじ3杯(27g)
   砂糖(キビ砂糖)  80g (雪印メグミルク「クリームチーズ」のレシピには60gとある)
                                          カロリー制限するなら50gでも良いかも・・・
   レモン汁       pokkaレモンを使った。
                                          今回は、小さじ1杯としたが、もう少し入れると良いかも・・・

 土台用
   バター(無塩)     50g
               (カロリーダウンのために、オリーブオイル50gを使うのも良さそうだ)
   ビスケット(Marie)    12枚(箱の中には大袋2つ、その1袋を使う)

《土台作り》
Dscn7701  クッキングシートを型のサイズに合わせて切って用意しておく。
    ・底部用は、円形の大きさに合わせ
    ・縦壁用は、型の高さより少しはみ出るように 
 

枠部分は、クッキングシートを、枠の高さより少し高めに切って、枠側にオリーブオイルを塗り、貼り付けた。




Dscn7689 Dscn7690 Dscn7691 バター(50g)を、別の容器で溶かしておく
マリービスケット12枚を細かく砕いて・・・、
僕はボールに入れてめん棒で突いて細かく粉々にした。




Dscn7696 Dscn7697 Dscn7702 バターを電子レンジに入れて溶かし、粉にしたビスケットに溶かしバターで混ぜて、型の底にひき、指で押さえつけた。
カロリーを抑えるため、バターの代わりにオリーブオイルでも良いらしい。



《本体作り》
Dscn7704 Dscn7706 Dscn7707 ここでは、ミキサーが無いと勝負にならないようだ。
きび砂糖 80gとクリームチーズをハンドミキサーを使って混ぜる。
クリームチーズを溶かすのは、僕は電子レンジを弱めにして溶かしたが、あまりドロドロの状態に溶かしすぎても駄目なようなので、後の作業時間を考えて、あらかじめ湯煎して溶かすのが良いようだ。


Dscn7710 オーブンに入れる前
生地は、空気を入れないように注意して型内に注ぎ込む。






オーブンを170℃で予熱しておいて、170℃で40分焼いたが、焼き目が出ていないようなので、更に180℃で5分焼いた。
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04/07/2014

玄米ご飯

Dscn6015Dscn6016  予てから、健康食という事で気になっていた玄米を近くのスーパーマーケットで買ってきた。
買ったのは『特別栽培米』と銘打った玄米で1kg入りのものである。

お米の状態は、こんな感じで、裏側に書かれている『オススメポイント』には、次の5点が記載されている。
1.通常の白米モードで炊飯できる
2.浸漬時間も白米と同じ
3.栄養成分や食物繊維は玄米と同じ
4.無洗米だから軽く1回すすぐだけ
5.炊き上がりがやわらかく食べやすい

Dscn6020 お米2カップ(2合)を炊くことにした。
無洗米といってもコメはとがないとと思っていたが、精白米のようにコメのとぎ汁が殆ど出ない。
水の量は、炊飯器の記載目盛りに合わせ、炊飯!
炊き始めるまでしばらく時間を置いて、米に水を吸わせるつもりだったが、炊飯器は直ぐに炊き始めてしまった。

出来上がりの写真を撮るのを忘れた・・・。
少し蒸らした後、炊き上がった米を見ると、綺麗に多数の穴が空いていた。
うまく炊けているが、一口食べると、硬いクリスピーな食感である。やはり精製米は旨いと思う。 玄米で食べるのなら、キロ単価の高い米は不要だなとも感じた。

08/18/2013

いばら餅とみょうが餅

Photoいばら餅(左)とみょうが餅(右)、帰省した際に、名古屋星ヶ丘のデパ地下で見つけ、早速買ってきました。
いばら餅は、母が昔作ってくれたのとは、ちょっと違っていました。いばらの葉も、餅を挟んでなくて餅にひいた1枚だけですし・・・懐かしい雰囲気と、おいしい味でした。
みょうが餅は、デパ地下では『みょうがぼち(茗荷餅)』と言って売られていました。中は空豆の餡であっさりと、茗荷の香りも付いて、此方もなつかしいおふくろの味、美味しかった!

05/02/2011

飲むヨーグルト

先日購入した「YOGURTIA Model YM-1200」で、飲むヨーグルトに挑戦した。
メモを残しておく。
■前回のヨーグルトを作るときと同じように、容器を洗って、10~20ccほどの水を入れ、撹拌スプーンもその容器の中に入れて、電子レンジで約2分チンする。
■取り出した容器の水分を切って、ヨーグルトの種(市販のヨーグルト)を100grぐらい入れて、
■牛乳を少しずつ加えて、撹拌スプーンでよく混ぜる。
■温度設定は40℃、時間はおよそ6時間ほどか?・・・容器の下の方から固まってくるので、上澄みの部分を見ていても固まり具合がよく分からない。
途中で、何度か取り出して濃度の変化を見るのが良い。
■ちょうど良い濃度になったら、2Lのペットボトルと漏斗を上記と同じように洗浄、電子レンジで消毒して、漏斗を使ってペットボトルに入れた。
■容器の上澄みと下の方で、濃度がかなり違う。容器の底の方ではもうかたまり始めている。そのままペットボトルに入れて、容器を振って濃度が均一になるようにした。
■今回出来たものは、プレーンな味で、酸っぱさが殆ど感じられない。
 濃い牛乳を飲んでいる感じ。まずくはない。

04/03/2011

ヨーグルトの自作

震災後の影響で、ヨーグルトの入手が難しくなってきた。以前、普段食べるヨーグルトがあれば、それを種にしてミルクからヨーグルトが出来ると聞いたことがある。調べてみると、数時間にわたり温度を一定に保つ事のできるヨーグルトメーカーがあれば、自作ヨーグルトは簡単にできるらしい。
早速、温度設定が出来て、タイマー付きのヨーグルトメーカーを購入することにした。海外製の購入も検討した。例えば、人気のあるSaltonのヨーグルトメーカー(YM9)を写真で見ると、日本製の温度可変出来ずタイマーも付いていなものとデザインが非常に類似していた。調べれば調べるほど日本製のデザインも優れたものがある。海外からの輸入品は、商品の保証や電源コードの問題も心配がある。
結局、いろいろ調べて、タニカ電器販売(株)から発売されている「
YOGURTIA Model YM-1200」を購入した。
Dsc_8283 Dsc_8284 Dsc_8285 購入品は、本体内にセットされた内容器の他に、1リットル用の内容器が一つ追加添付されている(内容器は、合計2個)。

使う際の容器の消毒方法は、添付の取り扱い説明書に記載されているが、電子レンジを使えば2分ほどで簡単に消毒ができる。
材料は、未開封の新鮮な牛乳とヨーグルト(僕の場合は、プレーンタイプのヨーグルト)の種禁が必要だが、これにはスーパーマーケットの開店時間に店に行き、無調整牛乳とプレーンヨーグルトを入手できた。
購入したヨーグルトメーカーでは、温度設定が変えられる(25℃~65℃の範囲)ので、カスピ海ヨーグルト(設定温度27℃)やケフィアヨーグルト(設定温度25℃)もつくれるらしい。また、タイマー調整の範囲は、1~48時間とれる。

早速、取扱説明書の手順に従って、容器、攪拌棒の消毒→材料の準備と確認→内容器にヨーグルトの種菌(目分量100gr)を入れ、牛乳1リットルを加えて、均一に攪拌→ヨーグルトメーカー本体にセット→温度とタイマーをセット(41℃、8時間でセットした)

Dsc_8287 さて、8時間後の出来上がりが楽しみだ。

 

《8時間後》
美味くできた!意外に簡単。
でもこれって、ビギナーズラックかな?


二回目の作成は、午後11時半にセットした。
翌朝には、もう1パック完成予定だ。
作成したヨーグルトの日持ちは、購入した牛乳パックの消費期限らしい。


■自作ヨーグルトその後
ヨーグルトの種に使う市販ヨーグルトを、明治プロビオヨーグルトLG21砂糖0(ゼロ)にしました。これなら内容量が112gで種に使うには丁度良い分量です。後は、上記と同じ手順で・・・、最近行っている方法を記載します。(注記:砂糖入りヨーグルトでも、問題なく出来ます。)

 

①容器を洗った後、容器を熱湯消毒をします。
  ほんの少し(50~100ccぐらいかな)容器に水を入れて、攪拌棒を入れ、内蓋を被せて、電子レンジで約2分間チンします。容器に残った水分は捨てます。
②容器に、
明治プロビオヨーグルトLG21砂糖0(ゼロ)を1個分(これが無ければ、他の新しいなるべく鮮度の良いヨーグルトを100gr程度)入れ、
③新しい1リットルパックの牛乳を容器に少しずつ注ぎながら、なるべく泡が立たないように牛乳をヨーグルトを攪拌棒で攪拌します。
④牛乳1リットルを全部入れ、よく攪拌したら本体にセットします。
⑤温度とタイマーをセット(40℃、8~9時間程度)後は出来上がるのを待ちます。
 途中で容器を取り出すと振動を与えたり、温度が下がったりするので、出来上がるまで我慢して待ちましょう。

03/15/2010

My birthday dinner

I had a dinner with my wife at an Italian taste restaurant "La Fortuna" close to Kita-Sakado station of Tobu-Tojyo lines.
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We went there by car, so I could not drink alcohols. At La Fortuna, many non-alcohl drinks are available. A look of a restaurant is not so wide, it will be difficult to find from a train. The entrance and room interiors had a good atmosphere.
Dsc_0551fortuna_2Dsc_0549fortuna_2 Soft and nice Jazz musics were streaming in it.
We already required in advance one of the course menu.

An antipasto was a dish by fillets of white fish with vinegar taste.
Dsc_0538antipast
Next dish was a salad with sliced soft beef.
Dsc_0539insalata
Primo piatto was a tomato sauce pasta with sardine.
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Next, it had a pizza combination of prosciutto ham toppings.
Dsc_0548pizza
Secondo piatto was a pan-fried prawn and a fillet of white fish.
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Wow! A Dolche was decorated by a small sparkler, and had a cookie with congratulatory words.
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The meals were all taste wonderful but must be a reasonable price.

Restaurant : La Fortuna (N35.973064, E139.397937)
Tel : 049-284-6338
Address : 4-18, Ashiyama-cho, Sakado-shi, Saitama 350-0273
Access : It is located in 100m North-East side of Kita-Sakado Station along the railway.
It is placed in opposite direction of Tobu Store against the railway.
Open : Mon, Wed~Sun
          Lunch  11:30~14:30
          Dinner  17:00~23:30

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07/02/2009

Rakkyo, pickles in Vinegar ... How to make it

Preservation container
If it be possible, it should be sterilized with boiling water. After drying completely, it should be used. Since a glass preservation container is impossible to disinfect with boiling water, it should be washed with clean water, and dry completely before using. After that, a glass preservation container should be wiped with alcohol (or white distilled liquor of 35 degrees) for sterilizing. These preparations are the same processes as Umeshu.
Since it will become easy to putrefy if there are moisture and various bacteria, these are processings for preventing it.

Acquisition of Rakkyo
I could not get a raw Rakkyo, so I bought the salted ingredients. The ingredients were already cut, washing and salted. The price was about 6 times costly than raw Rakkyo.
But it was cheaper than a product price.


 

Shopping List for preparation of Rakkyo

1) Rakkyo1kg
2) Sugar
250gr  
3) Vinegar
350ml of pure rice vinegar of 4.5% of acidity
4) Preservation container;
2 litter sized bottle
5) Dried red pepper ;
a few

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1) Rakkyo (らっきょう) ; 1kg,
I bought it two sack of Rakkyo that was the salted ingredients @500gr.








2) Sugar ; 250gr,
I used a crystal sugar that I bought it for Umeshu.

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3) Vinegar ; Please prepare 350ml of pure rice vinegar of 4.5% of acidity.

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4) Preservation container ; The 2 Litter sized bottle is required.

Dscf8648s 5)Dried red pepper ; We use a few after deseeded.

 


Process
Rakkyo that had preserving in salted water that I bought in a market ought to be exposed in running water one whole day and night, and extract salt to the extent that salt remains a little. (You should bite a Rakkyo lightly and confirm a residual salt is in the central part of a Rakkyo a little.) Next, the Rakkyou was moved to a net ball and drain the water.
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Please boil a pan full of hot water, the Rakkyo is put into a pan immediately, and keeps in a boiling water for 10 seconds.

Again, it moved to a net ball, and make water drain, and spread out to cool it. 

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After it was dried, it puts into the sterilized container, and vinaigrette sauce is put in until Rakkyo are immersed well.


After dipping in vinaigrette sauce, it is eaten after four to five days, but it becomes delicious around one month.
Please save the container in a cool place or a refrigerator.



Prepared 250gr of crystal sugar is added to 150ml of water, and boil it until the sugar is melted enough.


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After cooling it, you add the dried deseeded red pepper and 350ml of vinegar to it. If you add the dried redpepper too much, it will become hot.


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Perfect!

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Q&A
a) Why the liquid which dipped a Rakkyo becomes muddy-white?
It is because various bacteria bred in the container.
Let's use the fully sterilized container and lid.

b)Why dips the Rakkyo in boiling water?
They are sterilization of a Rakkyo, and the disposal for improving crispiness. Only by covering boiling water over a Rakkyo, it does not become a uniform temperature at the whole Rakkyo. Sterilization is also impossible. Please dip the whole Rakkyo in boiling water for 10 seconds. Then, please move a Rakkyo to a net ball, and cut and cool hot water.


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Key Word : Rakkyo, ラッキョウ

How to make vinaigrette sauce

06/29/2009

Rakkyo, pickles in vinegar

A raw Rakkyo (ラッキョウ) is sold at the limited season from May to June. The Rakkyo is growing in the wild from the central part to the eastern part in China, and this neighborhood is considered to be the place of origin. It was thought that it was already transmitted in the ninth century and called it Ohmira, and it was used for medical use in Japan.Dscf8651s

The form of the Rakkyo resembles an echalote, but the Rakkyo is different from an echalote. The Rakkyo has a smell similar to garlic with a same kind as vegetables such as an onion and the garlic. Because allyl sulfide peculiar to leeks is included in Rakkyo and makes absorption of the vitamin B1 better, it is still loved from many users as a strong and stamina food.
In addition, about the effectiveness, it is said that good for digesting, calming intestinal disorders, sterilization detoxification and mitigating a poor circulation. As main ways of eating a Rakkyo, preserving in salt and pickles in vinegar are typical ways.
I will write about how to make a Rakkyo (pickles in vinegar), next time.

06/07/2009

Preparation of Umeshu

Preparation of Ume fruit
The calyx of an ume should be removed by a sharp pointed bamboo skewer. Dscf7339 A calyx is not a part which wants to extract essence. Since a calyx may separate and fall from an ume during maturing, it is good to remove before preparation. The point which removes a calyx. Insert a point of a bamboo skewer between a calyx and a fruit, and power the edge of a calyx so as to raise. Take care not to damage the ume fruit at this time.
A big calyx can be easily removed from a fruit, but in case Photo_3of small calyx, it is difficult to remove. Some guidance says that please remove calyx after washing the fruit. But I think that the edge of a calyx becomes soft including moisture after washing, and that softening makes a calyx difficult to remove. I recommend you to remove a calyx, before washing an ume. 
Please wash one by one carefully not toPhoto_4 damage a ume. Then, wipe it with a dry cloth.


Preparation of bottle
for Umeshu

Since most bottles are not heat-resistant specification, you have to wash an inside cleanly with Photo_5tepid hot water. After washing, the bottle should be dried fully so as not to leave the moisture. Please take out a glass of white distilled liquor, and dip a small piece of cloth there. And the inside of the bottle should be wiped with the cloth, it will be sterilization and disinfection. This preparation keep the inside of the bottle clean from growth of mold.

Preparation of Umeshu
Photo_6
Crystal sugar purchased a 1kg retail article. The quantity of crystal sugar for preparation is 300gr (depends of your taste; maximum quantity 600gr~800gr). Therefore, a necessary quantity should be measured and prepared beforehand.
First, an ume is arranged in the bottom by one layer. Next, put the crystal sugar on the ume layer. Moreover, put the ume on the crystal sugar layer. Please do over again, again, .....
After all the ume and crystal sugar are entered, you pour a white distilled liquor softly into a bottle.
Please shut the lid of a bottle.
You should set the bottle to the place where light does not hit and temperature is low.

The period of maturity

Sometimes, you should turn the bottle softly so as to melt the sugar. You should turn the bottle softly at regular intervals until crystal sugar melts completely. If the bottle is put in the refrigerator, the essence of an ume will become difficult toPhoto_7 come out during a maturing period. Two or three months later, a beautiful amber-colored Umeshu will be made.
The period of maturity is late as for an Umeshu. If you want more delicious one, it needs one or more year to mature. The fruit of an ume should be taken out from a bottle by five to twelve months. After taking out the ume, you may keep the bottle in a refrigerator.

About one month had passed (June 28), it is getting colored.Dscf8636s







About the taken-out ume from the bottle

You may eat then. Or it is also good to make jam etc.

Shopping List for preparation of Umeshu
1) Ume ; 1kg
2) Crystal sugar ;  300~800gr 
Umeshu_sugar_and_sweetness_2Mostly, the sugar should be added about 600^800g as standard taste.

 




3) White distilled liquor of 35 degrees (white distilled liquor) ; 1.8 Litter
Note) If you can get a brandy based white distilled liquor of 35 degrees, it will be more tasty one.
4) Preservation container; 4 litter sized bottle

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Key Word : White distilled liquor, Ume, Umeshu, crystal sugar, 青梅, 焼酎, 氷砂糖, 果実酒


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